Superbären Aronia

Postat av: 1 den 14/09 - 2012 kl. 20:06:47

Har du en aroniahäck på din tomt men inte vet vad du ska göra med de bären? Här kommer lite tips!

Aronia förekommer i många olika former, exempelvis som dryck, pulver, kapslar men såklart även som hela torkade bär. Det är populärt att göra marmelad, sylt och saft på bäret men det fungerar även utmärkt vid framställning av likör och vin.Det går även utmärkt att strö torkad aronia på gröten eller i müslin eller varför inte göra  ett pulver av bären för att avnjuta detta som ett gott och nyttigt te!

Aronia är en växt från nordamerika vars bär  beskrivs som ett riktigt superbär. Den innehåller flera vitaminer ur B-gruppen, vitamin C, E och karoten, alltså förstadiet till vitamin A, samt bland annat järn och kalcium. En sked av aroniasylt innehåller dygnsbehovet av vitamin P.  Även torkade bär behåller alla sina botande egenskaper.

I Lettland använder man de svarta bären för att sänka blodtrycket, mot hypertoni, vid olika magsjukdomar och för att förhindra blodkärlförkalkning. Aronia sägs att skydda mot urinvägsbesvär och är mera än 6 ggr starkare i antioxidant effekt än tranbär.

I Sverige finns aronia i vissa drycker som säljer i livsmedelsbutiken. I hälsokostbutiker säljs pulver med aroniabär och andra liknande kosttillskott med aroniabär.

Recept: Aroniasaft
Hinner du inte ta hand om bären nu, lägg dem i kylen (max +4 grader)! De håller sig fina minst två månader! Precis som rönnbär blir dock bären sötare efter att ha blivit frostnupna, eller frysta (1 dygn i frysen gör susen).

1 kg aroniabär
1 liter vatten
600 gr socker
3 teskedar citronsyra
Blad av svarta vinbärsbuske eller körsbärsträd

Mala bären i köttkvarn. Koka vatten med socker häll över bären.  Låt stå och dra i 24 timmar. Sila saften, koka upp den och fyll i rena flaskor. Om du tillsätter blad av körsbärsträd eller svarta vinbär smakar saften körsbär, respektive svarta vinbär.